Rok: 2021

Powierzchnia: 280 m²

CONNECTED HOUSE, projekt przebudowy i remont istniejącego budynku oraz usytuowanie na działce nowego obiektu zakłada połączenie dwóch brył o dachach dwuspadowych, elementem łączącym jest parterowa rama. Obie bryły przekryte zostaną bezokapowymi dachami i spięte płaską formą zadaszeń i ram, które nadają kompozycji nowoczesnego sznytu. W rozbudowywanej części budynku zlokalizowano część mieszkalną z otwartą strefą dzienną na parterze i sypialnią właścicieli na piętrze, natomiast drugi budynek pełnić będzie funkcję garażu dwustanowiskowego oraz przestrzeni przeznaczonej na salę prób muzycznych, z przestrzenią sypialną dla gości na antresoli. Na elewacji zastosowano ciemno-brązową deską drewnianą, a strome połacie dachów panelami solarnymi. Gdzieniegdzie pojawią się także grafitowe płyty betonowe w odcieniach zbliżonych do pokrycia dachu.. Aluminiowe lukarny oraz lamele nadają elegancji oraz nowoczesnego charakteru bryle. Minimalistyczne bryły obu domów pokryte konsekwentnie deską rozrzeźbione zostały masywnymi lukarnami oraz ogromnymi przeszkleniami, które otwierają wnętrza pomieszczeń na otaczającą działkę inwestorów zieleń. Dodatkowo, poszczególne ściany szczytowe w całości otwarto dzięki trójkątnym oknom, ograniczonym jedynie poprzez strome połacie dachów i szczytowych wieńców. Ciemna stolarka okienna koresponduje z kolorem elewacji, a pionowe profile lukarn przeszywających strome połacie poddasza to charakterystyczny detal, który nadaje willi indywidualnego charakteru. Dwie bryły ustawione prostopadle względem siebie tworzą plan w kształcie litery „L” i oddzielają wizualnie przestrzeń drogi dojazdowej od prywatnej części ogrodowej schowanej w głębi działki. Horyzontalny kształt budynku podkreślają efektownie podświetlone płaskie dachy, które tworzą dach garażu oraz wejściowy podcień, wzdłuż którego inwestorzy, dzieci i goście mogą przemieszczać się pomiędzy obydwoma budynkami.