apartament_​POWIŚLE

Projekt: Przestrzeń prywatna 
Lokalizacja:  Warszawa, Polska
Rok: 2016
Rozmiar: 75m2

Apartament na warszawskim Powiślu został zaprojektowany z myślą o stworzeniu eleganckiej, spójnej przestrzeni. Prace projektowe rozpoczęto od zmiany układu funkcjonalnego. Strefa wejściowa została otwarta na resztę mieszkania – zdecydowano się na ażurową przesłonę drzwi wejściowych oraz postawienie ściany stanowiącej wizualne odcięcie tej przestrzeni od strefy salonu bez sztucznego jej wydzielania. Projektantom zależało na przestronnych wnętrzach, możliwie funkcjonalnych i wygodnych dla przyszłego mieszkańca. Nieregularny kształt mieszkania i brak kątów prostych w salonie stanowiły wyzwanie dla właściwego rozplanowania funkcji. Jednym z zadań było zaprojektowanie dużej kuchni wraz z wyspą i wydzieloną jadalnią, jak również przestronnego salonu z narożnikiem. Komin znajdujący się przy wyspie kuchennej zasłania wejście do toalety gościnnej, w której dodatkowo zaplanowano pralkę z suszarką. Korytarz wykończony szkłem prowadzi do narożnej sypialni oraz gabinetu. Pokoje wykończono w sposób spójny z resztą mieszkania. Sypialnię wyposażono w duże łóżko i miejsce do czytania, a ściana wykończona fornirem stanowi w całości garderobę.

Gabinet jest pomieszczeniem do pracy z niewielką sofą dla gości. Pomieszczenia przy otwarciu drzwi stanowią integralną cześć mieszkania dzięki zastosowaniu drzwi wysokich do sufitu – nieposiadających górnej belki. Obok znajduje się główna łazienka wykończona płytami o formacie 160x320cm, dzięki czemu każda ze ścian jest wykonana w całości z jednego formatu bez dodatkowych podziałów. Detale baterii ze stali szczotkowanej, czy umywalki z odpływem liniowym nadają przestrzeni bardzo minimalistyczny charakter. Zgodnie z wymaganiami inwestora mieszkanie miało być bardzo eleganckie i minimalistyczne. Architekci zdecydowali się na jasną kolorystykę oraz wysokiej jakości materiały wykończeniowe. Podłogi wykończono lakierowaną na biało deską dębową oraz białymi płytami z konglomeratu. Ściany pokryte są fornirem, lakierowanym na biało szkłem oraz betonem architektonicznym. Całości dopełniają włoskie meble i minimalistyczne lampy.

Ustawienia zaawansowane
Kiedy odwiedzasz naszą stronę internetową, może ona przechowywać za pośrednictwem Twojej przeglądarki informacje z określonych usług, zazwyczaj w postaci plików cookie. Tutaj możesz zmienić swoje preferencje dotyczące prywatności. Należy pamiętać, że blokowanie niektórych rodzajów plików cookie może wpłynąć na komfort korzystania z naszej witryny i oferowanych przez nas usług.